Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2013 14:12 - Журналисти и интелигенция
Автор: diadoyotso Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Великото падение на журналистиката и        

                           интелигенцията

    През януари 1989 г. на страниците на вестник "Култура" излезе статията " Великото време на интелигенцията"  Много ви моля да не  правите паралел  между тази статия и моето писание от една страна и между мен и автора на онази статия.

     Пиша заради протестиращите.

     Но не пиша заради онези протестиращи, който крещят "Педераст"  "Курво" , " Турци сте"

     Не пиша и заради онези, който са  изписали на плакатите  и телата си цинизми и вулгарности.

     Не пиша и за онези, които притестират за да компенсират провала си на последните избори  и търсят нови пътища да попаднат в парламента.

     Пиша за онези момичета и момчета , за всички ония, които искат смяната на политическия модел , наложен на страната ни от десетоноемврийските превратажии от 1989 г.и народените от тях партии, силови и икономически  групировки 

     Пиша ви момичета и момчета защото вашия ентусиазъм и плам могат да бъдат използвани  за запазване на статуквото...

     Запитвали ли сте се защо сутрин рано рано три национални телевизии започват с "информация" че днес протестите ще продължат??Къде и в колко часа ще започнат протестите...

     Запитвали ли сте се защо тези телевизии не показват познатите на цялата страна лица на политици,  които самите вие виждате сред вашите редици?

     Вслушвате ли се в думите на интервюиращите ви журналисти..??Улавяте ли ли сте как те ви слагат думи в устата, за които вие дори не сте помисляли?? Е, има някой от вас, които да им се връзват. Но има и будни и знаещи. Една жена на един от протестите направи за смях журналистка от Канал 3 като и каза, че не е в час по въпросите на ТЕЦ-вете и  и изнесе кратък урок да ТЕЦ "Марица-Изток"1  и 3  и ТЕЦ "Марица изток "2.. На същото ниво е и момчето от същата телевизия , което редовно придружава протестиращите.

    Трябва да ви кажа, че целта на това мое писание не са такива журналисти. Те в същност едва ли биха могли да бъдат наречени журналисти..Изкарват си хляба децата...

     Няма да се спирам и на такива журналисти като Росен Петров и Любица Кулезич..Те не крият на кого служат..

     Ще се спра на двама мастити журналисти, оставящи трайна и ярко очертана следа в българската журналистика. Няма да им пиша имената.Те са ви познати.

     Единият , според думите му има сериозен дял в развитието на събитията  от януари- февруари 1997 г у нас и събитията в Югославия на Милошевич..Твърде ерудиран..Подбира си събеседници, след като добре ги е изучил. Основния му приьом е да изказва чрез незавършен въпрос,  съждение, което кара събеседника му да прави изгодното за водещия умозаключение..Почти винаги достигаше целта си, с което оправдава моята мисъл за щателен подбор на събеседниците си. Но в последно време задачите, които трябва да изпълни  не му предоставят възможности да използва нови събеседници. Ето за това, че в неговото предаване виждаме едни и същи лица говори  за падението на журналистиката ..Той е слаган в редовете на великите журналисти, та и за това аз наричам падението велико. Завършвам, проследете сами как и кога реагира този журналист на протестите и коя е основната му цел в почти всички предавания, изключвам , онези,които касаят други страни..

    Вторият журналист е също със сериозен стаж  и постижения. Самият аз съм го сочил за пример на Росен Петров..как да се готви за интервюта и събеседвания. Но и той  има само една личност върху, която съсредоточава усилията си и това го прави непълноценен. И той изпадна в криза на събеседници. И той започна да ги привиква през седмица. А това омръзва.

    За разлика от първия споменат от мен журналист, този вторият е директен и провокативен с въпросите си. Щеш не щеш трябва да отговориш..Е ние по-старите знаем примери когато си е намирал майстора , но ней си .Думата ми е за неговите събеседници в последно време.Та да премина към заглавието на писанието ми

   Вчера например той покани интелектуалци.Професори.

   По този повод ще направя едно отклонение. Преди години чл. кореспондента  Тоско Ванчев ме запозна с един служител от Съветското посолство- Евгени Старостин . Поводът  беше негов материал за научно-техническата революция и нейното значение за ...При представянето ми  Тоско Ванчев му каза, че съм завършил Съветска академия, и че работя във НШЗО" Хр.Ботев" .. Старостин ме попита каква е тази школа. Обясних му, че готвим командири на взводове за сухопътните войски..Той се замисли, след това усмихнат ме попита: Знаеш ли драги,  каква е разликата между професора и командира на взвод? Казах му, че с радост бих искал да я науча. Той ми я разясни: Професорът  знае цялата наука, но преподава само една част от нея. Взводният  нищо не знае като хората но преподава всичко.огнева, строева, тактика, ОМП , инженерна подготовка, чужди армии и т.н.

    На фона на тази констатация на Старостин искам да оценя участието на вчерашните интелектуалци..

  Кое е общото между двамата интелектуалци:

1.   Мъдрите слова:”Целият съм в слух и зрение”,” И аз нямам повече отговори”  и „Чакай да помисля ,за какво мисля”

2.   Върли анстикомунисти

Та се питам правят ли разлика между живковизъм и комунизъм????И като цитират Маркс,знаят ли,че е признат за мислител на хилядолетието и то не от БСП?? Тази партия дори не споменава името на Маркс в ръководните си документи,  камо ли в речите на нейните ръководители.

3.   Дали тези многознайковци знаят, че обществото се развива по закони , които съществуват вън и независимо от човешкото съзнание и че отделния човек, даже и с тежки психически страдания може само да ги забави или ускори, но не и да ги отмени..Те да не би да искат да отменят тези закони??Не искам да задавам въпроса дали те знаят кои са тези закони.

4.   Аз от своя страна се питам знаят ли тези хора какво е нация и народност когато говорят за ДПС?? Знаят ли какви последици могат да имат техните оценки??

5.   Питам се още научнообосновани ли са техните оценки за февруарските и сегашните протести?”Сульо и Пульо” КАТЕГОРИИ НА КОЯ НАУКА СА??

6.   Знаят ли какво значи политическа манипулация?? Да обвиниш БСП, че е повикала ПЕС да и помага  в момент на протести,  без да си направиш труда да прочетеш, че това е планирано много преди съставянето на правителството си е чиста проба политическа манипулация. Нещо повече, точно тези приказки на тоя професор ще бъдат оценката за българската интелигенция от Европа. А това е велико падение- да манипулираш чрез лъжи.

7.   И тъй като БСП и ДПС са сбъркани хора и са се самоубили като партии двамата ни предлагат: ГЕРБ, СДС, ДСБ и Партията на Кунева..Имам питане към професорите-тези партии нямат ли дял в тежкото положение на народа и страната??

        Завършвам.

        Момичета и момчета, гледайте , слушайте е четете  НО МИСЛЕТЕ!!!!

        И тъй като цитирания по-горе Маркс и казал,че всички философи са се стремили да обяснят света ,но задачата е не  само да се обясни но И ДА СЕ ПРОМЕНИ ви приканвам:

      ПРОДЪЛЖЕТЕ ПРОТЕСТИТЕ  НО УМНО И ГРАМОТНО:

1.   Натискайте здраво Парламента за нов Изборен кодекс

2.   Натискайте здраво парламента за нов закон за политическите партии

3.   Притискайте съдебната власт да не отлага наказанията за провинилите се политици, довели до сегашното състояние на държавата ни

4.   Продължавайте натискът върху правителството за изпълнение исканията от зимните протести.

5.   Изпратете ваше представители във всички органи за контрол над властите

 

     Вчера излезе Харта подписана от  редица наши интелектуалци. Сред тях има доста читави хора. Сближете се с тях и използваайте научният им потенциал в натискът ви върху институциите , посочени по-горе.

     В същото време мислете как да се организирате за участие в изборите..

     На някой от досегашните протестиращи им предложих да си създадат  Общонационално движение „ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО”

Не ме послушаха и сего си ближат раните...

    ПРИ СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА       

                ТРЯБВА ДА ИМАТЕ СВОЯ ОРГАНИЗАЦИЯ

24юни 2013 .

11 ден на протестите                    Дядо Йоцо

  




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diadoyotso
Категория: Политика
Прочетен: 222939
Постинги: 179
Коментари: 128
Гласове: 178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930